Ubrzavanje pada prihoda u sektoru telekomunikacija

Bez autora
Sep 13 2011

Sektor telekomunikacije u centralnoj i istočnoj Evropi i dalje se bori sa problemom niske lične i javne potrošnje, korporativni klijenti ponovo pregovaraju o ugovorima ili pokušavaju da snize svoje troškove komunikacije. Stabilizacija sektora očekuje se 2012. godine. Rezultati iz drugog tromesečja 2011. godine pokazali su da nije došlo do oporavka u sektoru.Većina velikih telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope, kao što su Telefonica 02CR, Telekom Austria, TPSA i Magyar Telekom, zabeležile su ubrzavanje pada prihoda u drugom tromesečju ove godine u poređenju sa ranijim periodima.

Ubrzavanje pada prihoda u sektoru telekomunikacijaSektor telekomunikacije u centralnoj i istočnoj Evropi i dalje se bori sa problemom niske lične i javne potrošnje, „korporativni klijenti ponovo pregovaraju o ugovorima ili pokušavaju da snize svoje troškove komunikacije, navodi se u analizi telekomunikacionog sektora koji je objavila Erste grupa.

Stabilizacija sektora, prema toj analizi, očekuje se 2012. godine.

„Rezultati iz drugog tromesečja 2011. godine pokazali su da nije došlo do oporavka u sektoru. Većina velikih telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope, kao što su Telefonica 02CR, Telekom Austria, TPSA i Magyar Telekom, zabeležile su ubrzavanje pada prihoda u drugom tromesečju ove godine u poređenju sa ranijim periodima. Iako su operativni rezultati sektora telekomunikacija u centralnoj i istočnoj Evropi i dalje prilično slabi, ocena sektora već je znatno poboljšana“, ocenjuju u Sektoru za telekomunikacije Erste grupe.

Kako bi se kompenzovao pad prihoda od glasovnih usluga u mobilnoj i fiksnoj telefoniji, velike kompanije u prvi plan stavljaju mobilni širokopojasni Internet, smartphone uređaje, plaćenu televiziju (IPTV, satelitsku i kablovsku), fiksni širokopojasni Internet i druge usluge, navodi se u analizi.

Prihodi segmenta glasovnih usluga u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, koje predstavljaju oko 53,9 odsto usluga telekomunikacijskih kompanija u EU 25 u 2011. godini, trebalo bi da opadnu za 4,31 odsto na godišnjem nivou na 152,2 mlrd. eura u 2011. Pad prihoda od glasovnih usluga u fiksnoj mreži uglavnom je rezultat prelaska sa fiksne telefonije na mobilnu. Veliki telekomi pokušali su da uspore ili čak preokrenu stopu pada nudeći minute ili proizvode unutar paketa po nižim cenama, te ugovore od najmanje 12-24 meseca.

Konkurencija, zasićenje tržišta i snižavanje naknada za završetak poziva u mobilnoj telefoniji (MTR) doveli su do pada cena poziva u mobilnim mrežama. Prema izveštaju kompanije Teligen Evropskoj komisiji, cene u mobilnoj telefoniji u 2010. godini bile su 30-40 odsto niže od onih u 2006. Poređenja radi, cene poziva u fiksnim mrežama nisu znatno smanjene u istom razdoblju (-4 odsto za domaće pozive i čak +18 odsto lokalne). Kao najveći konkurent fiksnom širokopojasnom internetu, mobilni širokopojasni pristup internetu pomoću prenosnih kartica ili tokena nastavio je da raste velikom brzinom.

Analitičari Erste grupe ocenjuju da je u posmatranom regionu Turski telekom prvi izbor i preporučuju kupovinu njegovih akcija. Kod Telekoma Slovenije preporuka je „akumulirati“, a kod Mađarskog telekoma ocena je sa „akumulirati“ snižena na „držati“ jer „ visok nivo duga domaćinstava i lokalne samouprave u švajcarskim francima trebalo bi da oslabi oporavak lične i javne potrošnje“. Za akciju Austria Telekoma, firmu koja se kandidovala za kupovinu Telekoma Srbije, analitičari Erste grupe daju preporuku „prodati“ zbog jako slabog odnosa deoničkog kapitala i izrazito visoke neto zaduženosti. Za Hrvatski Telekom ostaje preporuka „držati“ deonice jer trenutna cena deonice već odražava potencijalno smanjenje prihoda od rominga, usled pristupanja Hrvatske EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik